Εθελοντικός Καθαρισμός Παραλιών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΚΕ

 

Το 1983, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) ξεκίνησε μια συντονισμένη καλοκαιρινή εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με σκοπό να διαδώσει στο ευρύ κοινό το μήνυμα για Καθαρές Θάλασσες και Παραλίες. Εκείνη τη χρονιά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόσκοποι και μαθητές συμμετείχαν σε εθελοντικούς καθαρισμούς, κυρίως στην περιοχή της Αττικής. Έκτοτε, οι καθαρισμοί παραλιών έχουν καθιερωθεί ως βασικό εργαλείο πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Ως εθνικός συντονιστής αυτών των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, η HELMEPA καλεί εταιρείες-μέλη, τοπικές αρχές & ενδιαφερόμενους πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, να συμβάλουν στην πρωτοβουλία αυτή, αφιερώνοντας λίγες ώρες για να καθαρίσουν μια κοντινή παραλία, ένα τμήμα του βυθού, όχθη ποταμού ή λίμνης, δασική περιοχή ή πάρκο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 6 Οκτωβρίου 2019, 30 εργαζόμενοι της BAUSCH Health Hellas, μαζί με 20 μέλη των οικογενειών τους και τα παιδιά τους, προσφέρθηκαν να καθαρίσουν την κεντρική παραλία της Ραφήνας, δίπλα στο λιμάνι. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την HELMEPA, περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες και συνέβαλε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με παράγοντες απειλής του θαλάσσιου περιβάλλοντος από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Hellas κ. Ιάκωβος Μιχαλίτσης δήλωσε σχετικά: «Ο καθαρισμός της παραλίας της Ραφήνας από τους εθελοντές μας ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία που για άλλη μια φορά εξέφρασε την περιβαλλοντική μας συνείδηση ​​και άφησε το θετικό περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Τέτοιες δραστηριότητες ενθαρρύνουν την εκπαίδευσή μας για το πώς μπορούμε να σεβόμαστε το θαλάσσιο περιβάλλον, πώς να ανακυκλώνουμε και να έχουμε μια πιο περιβαλλοντικά συνειδητή ζωή».

Η δράση περιλάμβανε την καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικά δελτία, τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών και την ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα και την ανάγκη μείωσης της ρύπανσης από εμπειρογνώμονες της HELMEPA. Οι ενήλικες και τα παιδιά καθάρισαν μια έκταση 1 χιλιομέτρου στην ακτογραμμή και συνέλεξαν 60 κιλά απορρίμματα. Τα φίλτρα τσιγάρων εξακολουθούν να αποτελούν το No1 αντικείμενο που βρίσκεται στις ακτές της Ελλάδας. Επιπλέον, τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα μπουκάλια και τα καπάκια, τα κύπελλα, τα καλαμάκια και οι πλαστικές σακούλες - τα οποία συνολικά σχετίζονται με τις δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη - επικράτησαν στα 10 κορυφαία αντικείμενα.

Η BAUSCH Health Hellas θα συνεχίσει στο μέλλον να προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση ​​ως την καλύτερη πρακτική για να γίνει περιβαλλοντικός «πρεσβευτής» και να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας.