Bronze Βραβείο Επικοινωνίας στα Healthcare Business Awards, για την καμπάνια, “mychoicemylife”, ενάντια στην παχυσαρκία.

 

Σημαντική διάκριση απέσπασε η φαρμακευτική εταιρεία BAUSCH Health Ελλάδας (www.bauschhealth.gr) και η κοινωνική της καμπάνια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, “mychoicemylife” (www.mychoicemylife.gr). Στην τελετή βράβευσης των Healthcare Business Awards 2019, που πραγματοποιήθηκε στις 2.10.19, το “mychoicemylife” βραβεύθηκε με το Bronze Βραβείο Επικοινωνίας, στην κατηγορία «Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις», για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προώθηση των μηνυμάτων της καμπάνιας προς τους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο το “mychoicemylife” αναδείχθηκε ως ένα από τα πλέον πρωτότυπα και καινοτόμα προγράμματα κοινωνικής επικοινωνίας, με πολλές ενημερωτικές δράσεις, σε ηλεκτρονικά, διαδικτυακά και Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα Βραβεία Healthcare Business Awards 2019 διοργανώθηκαν, φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από την Boussias Communications και αφορούν στην επιβράβευση επιχειρήσεων, Φορέων και Οργανισμών του κλάδου της Υγείας, που εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές,  καινοτόμες δράσεις, αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, συνεργασίες, καθώς και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών στην Ελλάδα και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Σχετικά με το “mychoicemylife

Με τον ιστότοπο www.mychoicemylife.gr, τη σελίδα στο Facebook @Mychoicemylifegreece και με πολλές άλλες επικοινωνιακές ενέργειες, σε ηλεκτρονικά, ψηφιακά και παραδοσιακά ενημερωτικά Μέσα (τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα, ραδιοφωνικό μήνυμα, διαδικτυακή ενημέρωση σε σημαντικές ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα) η φαρμακευτική εταιρεία BAUSCH Health υλοποιεί μια σημαντική κοινωνική καμπάνια, ώστε να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε αυτό το σοβαρό θέμα Υγείας. Μόνο μέσω των κοινωνικών σελίδων και της ιστοσελίδας της καμπάνιας ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν περισσότεροι από περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα. Η παραπάνω εκστρατεία ενημέρωσης κοινού έδωσε το έναυσμα για μία αντίστοιχη καμπάνια στην Ανατολική Ευρώπη, όπου ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερωθήκαν περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες. Ειδικά για τους επαγγελματίες Υγείας, η BAUSCH Health διοργανώνει, σε όλη την Ελλάδα, τα “Obesity Schools”, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους, σε θέματα γύρω από την παχυσαρκία και τη γνώση των νέων θεραπευτικών επιλογών για την αντιμετώπισή της.

Με αφορμή αυτήν τη βράβευση, η BAUSCH Health επισημαίνει ότι το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν, παγκόσμια, ένα από τα πλέον σύνθετα προβλήματα Δημόσιας Υγείας και μέρος της παγκόσμιας συνδημίας που απειλεί την μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, καθώς είναι από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες, της οποίας η αντιμετώπισή της χρειάζεται συστηματική ιατρική θεραπεία και πρόληψη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (6), περίπου 2 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι (στοιχεία 2016), από τους οποίους 650 εκατομμύρια θεωρούνται ότι πάσχουν από παχυσαρκία (BMI ≥30 kg / m²). Η συχνότητα της παχυσαρκίας στον παγκόσμιο πληθυσμό σχεδόν τριπλασιάστηκε, μεταξύ του 1975 και του 2016. Αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, εκτιμάται ότι, μέχρι το 2025 παγκοσμίως, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι, πάνω από 1 δισεκατομμύριο θα επηρεαστούν από την παχυσαρκία και 177 εκατομμύρια ενήλικες θα επηρεαστούν πολύ σοβαρά από την παχυσαρκία, με σημαντικά ιατρικά προβλήματα. Στην Ελλάδα επίσης, η παχυσαρκία αποτελεί μία σημαντική απειλή για την δημόσια υγεία και οικονομία, έχοντας ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων που υπερβαίνουν το 60%. 

Η παχυσαρκία έχει πολλές αιτίες, όπως γενετικές, περιβαλλοντικές αλλά και άλλες που σχετίζονται με την συμπεριφορά μας, το άγχος, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τη διατροφή. Μία  σοβαρή διαπίστωση είναι ότι πολλοί ενήλικες υποτιμούν το βάρος τους, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δεν το αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα και δεν κάνουν κάτι για αυτό (1).

Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας

Μελέτες δείχνουν ότι η δίαιτα μπορεί να εντείνει την πείνα και την έντονη επιθυμία για λιχουδιές (2), με αποτέλεσμα οι δίαιτες που κάνουμε για την απώλεια βάρους να αποτυγχάνουν. 9 στους 10 παχύσαρκους αναφέρουν ότι έχουν έντονη επιθυμία για λιχουδιές, ενώ βρίσκονται σε δίαιτα (3), ενώ 6 στους 10 καταναλώνουν λιχουδιές, χωρίς να πεινάνε (4)! Συνεπώς, η μείωση της  κατανάλωσης φαγητού ίσως να μην είναι αρκετή και σε, πολλές περιπτώσεις, αυτό που χρειάζεται για την απώλεια βάρους είναι η αλλαγή τρόπου ζωής (σωστή διατροφή / άσκηση) και η φαρμακευτική θεραπεία.

Έχει αποδειχθεί ότι η απώλεια βάρους είναι δύσκολη για τους περισσότερους και η επιθυμία να περιορίσουμε την ποσότητα τροφής βρίσκει αντίσταση από τον ίδιο μας τον οργανισμό (5). Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στο βάρος που έχει συνηθίσει να βρίσκεται, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, φαρμακευτική θεραπεία, η οποία βοηθά στην απώλεια βάρους και στη διατήρησή του, μειώνοντας την έντονη επιθυμία για λιχουδιές και την αυξημένη πείνα. Δεν υπάρχει όμως δρόμος «εξπρές» για μια σημαντική και διατηρήσιμη απώλεια βάρους και, πάντοτε, πρέπει ένα πρόγραμμα διατροφής και η φυσική δραστηριότητα να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση. Ακόμη και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

References

  1. Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας.http://easo.org/wp-content/uploads/2015/05/OBESITY_PERCEPTION_SURVEY_REPORTFINAL.pdf. Πρόσβαση 12 Απριλίου 2016 (1)
  2. KivimŠki M et al. Overweight, obesity, and risk of cardiometabolic multimorbidity: pooled analysis of individual-level data for 120,813 adults from 16 cohort studies from the USA and Europe. Lancet Public Health. 2017;2:e277-e a. Βάσει εκτιμήσεων του αντίστοιχου ποσοστού επί του συνόλου των μορφών καρκίνου που εμφανίστηκαν στο Η. Βασίλειο το 2010, ο οποίος αποδόθηκε σε 14 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον b. Βάσει μετανάλυσης που συνοψίζει τις διαθέσιμες προοπτικές μελέτες κοόρτης (Μάρτιος 2008) (2)
  3. Gilhooly CH et al. Int J Obes (Lond). 2007;31:1849-1858 (3)
  4. Lafay L et al. Int J Eat Disord. 2001 Mar;29(2)195-204 (4)
  5. Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας. http://easo.org/wp-content/uploads/2015/05/OBESITY_PERCEPTION_SURVEY_REPORTFINAL.pdf. Πρόσβαση 12 Απριλίου 2016 (5)
  6. https://www.worldobesity.org/about/about-obesity/prevalence-of-obesity
  7. gr - https://www.iefimerida.gr/news/295902/eurostat-1-stoys-6-eyropaioys-einai-pahysarkos-stin-11-thesi-i-ellada-173-ehoyn-parapano